Fájós háttal is mozogni kell!

Akinek fáj a háta, hajlamos óvakodni mindenféle fizikai aktivitástól. Holott a megfelelően kiválasztott és rendszeresen végzett mozgás sokat segíthet az állapoton. A szakorvosi tanácsadás jelentőségéről dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd szakorvosa beszélt. 
 
Kényszerpihenés vagy mozgás?
 
Mára kutatások is bizonyítják, hogy az akut derékfájástól szenvedő betegek közül azok gyógyulnak jobban, akik aktívak maradtak. Míg azok, akiknek kényszerpihenőt javasoltak, alig mutatnak javulást. A szakmai ajánlások szerint akut derékfájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges és tovább folytatni a mindennapi tevékenységeket. Ha ugyanis feladjuk a mozgást, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, amelyben az inaktivitás egyesül a fájdalommal és a lehető legrosszabb végkifejletet vetíti előre. A hosszútávú mozgásbeszűkülés és munkaképtelenség ugyanis tovább mélyíti a depressziót és még nagyobb fájdalomhoz vezet. 
A szakemberek feladata, hogy meggyőzzék a fájdalmakkal érkező beteget a mozgás és az aktív élet jelentőségéről. Ez nem csak fizikailag segít, de a páciens érdeklődésének fókuszát is képes pozitív irányba terelni. Az orvosi vizsgálat és folyamatos kontroll azonban elengedhetetlen, hiszen minden páciensnek személyre szabottan kell ajánlani azt a mozgásformát, amely az ő kora, állapota, problémája, edzettsége mellett a legoptimálisabb.