40 felett népbetegség a porckopás

40 év felett sokan ismerik a térdfájdalom érzését. A szinte népbetegségnek számító porckopás okairól, megelőzésének és kezelésének lehetőségeiről
dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa beszélt.
 
A fájdalom oka: a porc kopása
 
Míg a fiataloknál leginkább a sérülések okozzák a térdfájdalmat, addig az idősebbeknél a leggyakoribb ok az ízületek kopása, azaz a korai osteoarthritis. Ez nem más, mint 
az ízületi porcok degeneratív elváltozásának, elvékonyodásának fájdalmas eredménye. A porc ugyanis "kipárnázza" a csontok közti területet, vagyis ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely tele van idegvégződésekkel. Tünetei a reggeli és terhelést követő fájdalom és ízületi merevséget.  
 
Mikor kell orvoshoz menni? 
 
Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a térd érintésre érzékeny, duzzadt, ha az ízületben folyadékgyülem tapintható és látható, vagy ha a térd mozgatásakor vagy megfeszítésekor fájdalmas kattogás, pattogás vagy ropogás hallható. Ugyanígy szükséges a kivizsgálás, ha a térd és a láb stabilitása nem megfelelő, vagy a végtag keringése romlik. Csökkentheti az osteoathritis kockázatát, ha figyelünk a testsúlyunkra, valamint tartózkodunk a kockázatos és a túl intenzív mozgásformáktól. 
A megfelelő módszerek, eljárások, étrend-kiegészítők és szükség esetén gyógyszerek kiválasztásában feltétlenül szakember segítségét kell kérni.